سازمان فناوری اطلاعات ایران طی فراخوانی عمومی در زمستان ۹۸ مزایدهای از نوع BOT با عنوان «شبکهی ابری یکپارچه توزیع شده سازمان فناوری اطلاعات ایران (ابر ایران)» برگزار کرد که ۲۰ شرکت خصوصی در آن شرکت کردند، از میان شرکت کنندگان در این مزایده، ۵ شرکت آسیاتک، ژرفنگر، ابر زس، ابر آروان و فناپ، پس از گذراندن سه مرحلهی ارزیابی توان اجرایی، ارزیابی توان مالی و ارزیابی پیشنهادهای فنی و تجاری با کسب امتیاز بالاتر برنده مزایدهی شدند.
برندگان مزایده ابر ایران در دو منطقه ۱ و ۲ مبلغ ۲۴۰ میلیارد تومان در این پروژه سرمایهگذاری خواهند کرد که ۸۵ میلیارد تومان از طریق وام از دولت تامین خواهد شد.
مزایدهی پروژهی ابر ایران بهشکل شفاف و قانونی و باحضور ۲۰ شرکت خصوصی برگزار شد و برندگان پس از گذراندن سه مرحلهی ارزیابی توان اجرایی، ارزیابی توان مالی و ارزیابی پیشنهادهای فنی و تجاری با کسب امتیاز بالاتر انتخاب شدند.
خیر. این پروژه ابریسازی و Overhaul ده دیتاسنتر قدیمی و از پیش موجود در شهرهای تبریز، اهواز، کرج، اصفهان و شیراز، مشهد، قم، همدان و اصفهان است که بهمنظور ارایهی خدمات زیرساخت ابری یا توزیع محتوا بهوسیلهی سازمانها و شرکتهای مختلف بهروزرسانی و ابری خواهند شد. تمام اینترنت ایران بهشکل انحصاری بهوسیلهی شرکت ارتباطات زیرساخت و در لایهی بعدی اپراتورهای موبایل و FCP تهیه میشود. دیتاسنترها و شرکتهای ارایهدهندهی خدمات ابری، از جمله پروژهی ابر ایران، دریافتکننده و مصرفکنندهی خدمات اینترنتی از این شرکتها هستند و از نظر فنی نمیتوانند هیچ نقشی در قطعی یا محدودسازی اینترنت ایفا کنند. بهعلاوه، مجموع دیتاسنترهای موجود در این طرح، کمتر از ۳درصد از ظرفیت کل دیتاسنترهای عمومی ایران است.
شنود قانونی (LI) بهمعنای وجود ابزار شنود نیست، بلکه مفهومی در قوانین جهانی است که به پلیس و مراجع قضایی داخلی یا بینالمللی، با داشتن دستور قضایی اجازهی درخواست برای دسترسی به اطلاعات کاربرانی را میدهد که مرتکب جرایم سایبری مانند تراکنشهای کلاهبردارانه، دسترسیهای نامعتبر به سرویسها و سایر فعالیتهای غیرقانونی مانند فیشینگ یا هرزهنگاری کودکان میشوند. تمام اپراتورها و سرویسدهندگان در تمام دنیا، ملزم به رعایت این قانون (LI) هستند. در زیرساخت ابری این اطلاعات شامل اطلاعات مالک ابرک یا دامنه میشود. بهعلاوه، پروژهی ابر ایران، مورد مصرف شرکتها و سازمانهاست.
خیر. طبق سیاست حفظ حریم خصوصی که مورد تایید سازمان فناوری اطلاعات بهعنوان طرف اول این قرارداد نیز قرار گرفته است، شرکتهای حاضر در پروژه در هیچ زمانی ترافیک مشتریان و کاربرانشان را بهشکل غیرقانونی و غیرمجاز شنود نخواهند کرد.
مطابق با قرارداد ابر ایران و با توجه به اینکه این دیتاسنترها در مالکیت سازمان فناوری اطلاعات ایران قرار دارد، طرف اول قرارداد میتواند شرکتهای حاضر در پروژهی ابر ایران را ملزم به قطع یا محدودیت در سرویسدهی کند. این موضوع ارتباطی با قطع اینترنت نخواهد داشت و تنها دسترسی مشتریان به خدمات ابری در دیتاسنترهای مذکور را محدود خواهد کرد.